home | links | contact
Biografie

Na haar sportopleiding en na jaren werkzaam te zijn geweest als sportleidster, volgde Anke van der Kwaak een cursus pottenbakken. Zij voelde zich zo aangetrokken door de klei dat zij de vakopleiding "keramische technieken" (de huidige SBB) in Gouda ging volgen.
In 1994 is zij met goed gevolg afgestudeerd in de vakken handvormen en draaien, waarna zij nog extra leerjaren draaien en glazuren volgde.

Al tijdens haar opleiding is zij zich gaan verdiepen in het thema "Japan", hetgeen nog steeds in haar werk zichtbaar is.
"Ik heb iets met Japan. Dat is eigenlijk per ongeluk zo gekomen. Toen ik mij erin ging verdiepen ontdekte ik dat ik vooraf meer met die stijl had dan ik in eerste instantie vermoedde".

Het werk van Anke van der Kwaak is meestal raku gestookt en wordt vaak voorzien van uiteenlopende dekseldecoraties van hout tot koper.
Het chaotische van de ontstane barstjes vormen een contrast met de strakke vorm van haar dekselvazen. Hout van wijngaarden, bossen en het strand vormen weer een eenheid met de craquelé.
Zij probeert een balans te vinden tussen strak en grillig.

Naast het raku werk maakt zij ook vazen die bedoeld zijn voor de ikebana (Japanse bloemschikkunst).
Haar werk is te zien in galeries en op nationale en internationale keramiekmanifestaties.

Sinds 2015 beschildert Martha Goedings werk van Anke. Deze samenwerking is uitgegroeid tot een tentoonstelling in Museum "Castellum" Hoge Woerd.